Dodaj swoją ocenę | Producent: Global | kod: 0000006484 | Nr katalogowy: GU-04 | Ean: 4943691540058
Opis Global Ukon GU-04 nóż Santoku żłobiony 18,5 cm
Nóż Santoku żłobiony Global Ukon GU-04 to japoński nóż o wszechstronnym zastosowaniu, przeznaczony głównie do mięsa, warzyw i ryb. Ponieważ posiada cienkie ostrze, znakomicie się też sprawdzi przy krojeniu chleba, plastrowaniu owoców czy siekaniu ziół. Duża klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów do salaterki lub na patelnię. Dzięki żłobionemu ostrzu produkty łatwiej odchodzą od noża.
Najważniejsze cechy
Wszechstronny nóż do mięsa, warzyw i ryb, z dużą klingą i żłobionym ostrzem
Długość ostrza 18,5cm
Doskonała jakość – cienkie, ostre jak brzytwa i wytrzymałe klingi
Czystość i łatwość w konserwacji – jednolita, higieniczna konstrukcja
Elegancki design – nowoczesny i niepowtarzalny wzór
Global Ukon GU-04
Noże kuchenne Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni - zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych. Słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Charakterystyczna dla produktów GLOBAL "kropkowana" rękojeść, której powierzchnia pokryta jest regularnie wgłębieniami (przypominającymi na zdjęciach kropki), gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, tudzież podrażnieniom skóry. Global Ukon jest serią noży kuchennych, która łączy w sobie najlepsze cechy serii Global Classic oraz Global NI, tworząc doskonałą kombinację funkcjonalności, jakości i estetyki. Podobnie jak w przypadku serii Global Classic, noże Global Ukon charakteryzują się lekkością, doskonałym wyważeniem i niezwykłą ostrością. Stanowią one naturalne przedłużenie ręki, co sprawia, że korzystanie z nich jest wyjątkowo komfortowe i efektywne. Dzięki nim przygotowywanie posiłków staje się szybsze i bardziej satysfakcjonujące. Noże Global Ukon zostały w pełni wykonane z jednego fragmentu stali nierdzewnej, co czyni je niezwykle wytrzymałymi i trwałymi. Ponadto, zastosowanie opatentowanej przez Yoshikin stali CROMOVA 18 o twardości 56-58 HRC gwarantuje nie tylko odporność na rdzę i przebarwienia, ale również długotrwałą ostrość kling.
Materiały
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów. Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.
Konserwacja
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowania krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszać gotujących się wyrobów kuchennych.
Cechy produktu Global Ukon GU-04 nóż Santoku żłobiony 18,5 cm
Towaru aktualnie brak na stanie magazynowym Centrali we Wrocławiu, w związku z czym realizacja zamówienia internetowego może ulec wydłużeniu. Sprawdź czy towar jest dostępny w naszych oddziałach (tylko w odbiorze osobistym), których stany magazynowe można sprawdzić powyżej pod opcją "Stany magazynowe".