Global Classic G-11R nóż Yanagi Sashimi 25cm
Dodaj swoją ocenę | Producent: Global | kod: 0000006433 | Nr katalogowy: G-11R | Ean: 4943691811486
Opis Global Classic G-11R nóż Yanagi Sashimi 25cm (praworęczny)
Nóż Yanagi Sashimi Global Classic G-11R to wyjątkowo wąski, cienki i ostry nóż z klingą o kształcie liścia wierzby, przeznaczony do plastrowania i filetowania ryb. Yanagiba lub Yanagi (wierzbowe ostrze) to rodzaj noża, który wywodzi się z zachodniej Japonii (region Kansai). Został zaprojektowany inaczej niż noże europejskie, ponieważ należy nim ciąć tylko w jednym kierunku - do siebie (technika hiki kiri). Tradycyjny szlif jednostronny zapewnia kontrolę przy precyzyjnych zadaniach i przyspiesza ostrzenie noża.
Najważniejsze cechy- Wąski i cienki nóż do plastrowania i filetowania ryb ze szlifem jednostronnym praworęcznym
- Długość 25cm
- Doskonała jakość – cienkie, ostre jak brzytwa i wytrzymałe klingi
- Czystość i łatwość w konserwacji – jednolita, higieniczna konstrukcja
- Elegancki design – nowoczesny i niepowtarzalny wzór
Global Classic G-11R
Noże kuchenne Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni - zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych. Słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Noże GLOBAL cechuje wypukły szlif głowni, widoczny w jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi - od grzbietu do krawędzi ostrza - nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki takiemu rozwiązaniu ostrze jest mocniejsze, kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża. Charakterystyczna dla produktów GLOBAL "kropkowana" rękojeść, której powierzchnia pokryta jest regularnie wgłębieniami (przypominającymi na zdjęciach kropki), gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, tudzież podrażnieniom skóry.
Materiały
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów. Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.
Konserwacja
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowania krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszać gotujących się wyrobów kuchennych.
Cechy produktu Global Classic G-11R nóż Yanagi Sashimi 25cm (praworęczny)
Waga | 0,215 kg |
Ostrze | Stal nierdzewna CROMOVA 18 |
Rękojeść | Stalowa wypełniona piaskiem |
Twardość | 56-58 HRC |
Długość całkowita | 37,5 cm |
Długość ostrza | 25 cm |
Szerokość klingi | 3 cm |
Grubość klingi | 3 mm |
Sposób ostrzenia | Szlif jednostronny praworęczny |
Producent | Global |
Gwarancja producenta | 24 miesiące |
Dostępność w salonach
Centrala Mirków (magazyn wysyłkowy): | Brak towaru |
Kalisz: | Brak towaru |
Legnica: | Brak towaru |
Katowice: | Brak towaru |
Gliwice: | Brak towaru |
Bytom: | Brak towaru |
Poznań: | Brak towaru |
Opole: | Dzwoń: 77 4536349 |
Trzebnica: | Brak towaru |
Podobne produkty
Bestsellery w kategorii: Małe AGD do kuchni