Dodaj swoją ocenę | Producent: Global | kod: 0000006416 | Nr katalogowy: G-21 | Ean: 4943691821485
Opis Global Classic G-21 nóż do wykrawania, elastyczny 16cm
Nóż do wykrawania Global Classic G-21 to specjalistyczny, bardzo lekki nóż, dzięki któremu usuwanie kości z mięsa, drobiu czy ryb staje się łatwiejsze i szybsze. Wąska, elastyczna krawędź pozwala ciąć precyzyjnie w najciaśniejszych miejscach, a dzięki jednolitej konstrukcji drobiny produktów nie pozostają w rękojeści.
Najważniejsze cechy
Specjalistyczny, bardzo lekki nóż do usuwania kości z mięsa, drobiu czy ryb z wąską, elastyczną krawędzią
Długość 16cm
Doskonała jakość – cienkie, ostre jak brzytwa i wytrzymałe klingi
Czystość i łatwość w konserwacji – jednolita, higieniczna konstrukcja
Elegancki design – nowoczesny i niepowtarzalny wzór
Global Classic G-21
Noże kuchenne Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni - zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych. Słyną z łączenia fenomenalnej skuteczności z eleganckim designem. Są lekkie i doskonale wyważone, a ich cienkie, twarde i wytrzymałe klingi zachowują idealną ostrość przez długi czas. Noże Global są pierwszymi w historii nożami kuchennymi, w których ostrze zintegrowano z rękojeścią. Dzięki jednolitej konstrukcji noże są higieniczne, lepiej leżą w dłoni i łatwiej jest je wyczyścić czy naostrzyć. Noże GLOBAL cechuje wypukły szlif głowni, widoczny w jej przekroju poprzecznym. Boczna powierzchnia klingi - od grzbietu do krawędzi ostrza - nie jest linią prostą, lecz łagodną krzywą. Dzięki takiemu rozwiązaniu ostrze jest mocniejsze, kroi o wiele skuteczniej, a produkty żywnościowe łatwo odchodzą od noża. Charakterystyczna dla produktów GLOBAL "kropkowana" rękojeść, której powierzchnia pokryta jest regularnie wgłębieniami (przypominającymi na zdjęciach kropki), gwarantuje pewny uchwyt i zapobiega wyślizgnięciu się noża z dłoni, tudzież podrażnieniom skóry.
Materiały
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów. Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.
Konserwacja
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowania krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszać gotujących się wyrobów kuchennych.
Cechy produktu Global Classic G-21 nóż do wykrawania, elastyczny 16cm
Towaru aktualnie brak na stanie magazynowym Centrali we Wrocławiu, w związku z czym realizacja zamówienia internetowego może ulec wydłużeniu. Sprawdź czy towar jest dostępny w naszych oddziałach (tylko w odbiorze osobistym), których stany magazynowe można sprawdzić powyżej pod opcją "Stany magazynowe".