Nieograniczone sterty plastikowych śmieci dławią naszą planetę. Na szczęście duet naukowców ma ciekawy, nowy plan rozwiązania tego problemu: przekształcenie plastikowych śmieci w wyśmienitą potrawę, zamiast wyrzucania ich na śmietnik lub do oceanu. Brzmi dość dziwnie, prawda?
Bioinżynier Ting Lu z University of Illinois Urbana-Champaign i biolog z Uniwersytetu Technologicznego w Michigan, Stephen Techtmann, zdobyli na początku tego miesiąca nagrodę o nazwie 2021 Future Insight Prize za technologię, która według nich może przekształcać odpady z tworzyw sztucznych w jadalne białko. Jak zauważa Zenger News, technologia może dostarczyć rozwiązanie na pozornie niekończący się problem z ciągłą masową produkcją plastiku, która poza pandemią nie spowolniła od dziesięcioleci.
Sama technologia opiera się na tym, co Lu nazywa biologią syntetyczną drobnoustrojów, która zasadniczo opiera się na drobnoustrojach zhakowanych genetycznie, które rozkładają cząsteczki plastikowych śmieci i przekształcają je w białka. To może nie brzmieć jak najbardziej apetyczny posiłek, ale efektem końcowym są te same rodzaje jadalnego białka, które już jemy i spożywamy na co dzień. "Drobnoustroje środowiskowe są zdolne do katalizowania szerokiej gamy reakcji chemicznych, z których wiele może mieć zastosowania przemysłowe" - Stephen Techtmann.
Bioinżynier Ting Lu z University of Illinois Urbana-Champaign i biolog z Uniwersytetu Technologicznego w Michigan, Stephen Techtmann, zdobyli na początku tego miesiąca nagrodę o nazwie 2021 Future Insight Prize za technologię, która według nich może przekształcać odpady z tworzyw sztucznych w jadalne białko. Jak zauważa Zenger News, technologia może dostarczyć rozwiązanie na pozornie niekończący się problem z ciągłą masową produkcją plastiku, która poza pandemią nie spowolniła od dziesięcioleci.
Sama technologia opiera się na tym, co Lu nazywa biologią syntetyczną drobnoustrojów, która zasadniczo opiera się na drobnoustrojach zhakowanych genetycznie, które rozkładają cząsteczki plastikowych śmieci i przekształcają je w białka. To może nie brzmieć jak najbardziej apetyczny posiłek, ale efektem końcowym są te same rodzaje jadalnego białka, które już jemy i spożywamy na co dzień. "Drobnoustroje środowiskowe są zdolne do katalizowania szerokiej gamy reakcji chemicznych, z których wiele może mieć zastosowania przemysłowe" - Stephen Techtmann.