Global SAI-05 nóż do pieczywa 23cm
Dodaj swoją ocenę | Producent: Global | kod: 0000006460 | Nr katalogowy: SAI-05 | Ean: 4943691140067
Opis Global SAI nóż do pieczywa 23cm
Nóż kuchenny do pieczywa Global SAI-05 to solidny nóż z długim, ząbkowanym ostrzem, które doskonale się sprawdza przy krojeniu twardej, grubej skórki pieczywa. Nóż jest ostry jak brzytwa i idealnie wyważony, co pomaga uzyskać gładkie, równe kromki bez zgniatania puszystego wnętrza w świeżych wypiekach.
Najważniejsze cechy- Solidny nóż do krojenia pieczywa, z długim, ząbkowanym ostrzem
- Długość ostrza 23cm
- Doskonała jakość – cienkie, ostre jak brzytwa i wytrzymałe klingi
- Czystość i łatwość w konserwacji – jednolita, higieniczna konstrukcja
- Elegancki design – nowoczesny i niepowtarzalny wzór
Global SAI-05
Noże kuchenne Global, zaprojektowane w 1985 r. przez Komina Yamadę, zdobyły wiele międzynarodowych nagród i cieszą się niesłabnącym uznaniem największych mistrzów kuchni - zarówno profesjonalistów, jak i kuchmistrzów domowych. Global SAI to ekskluzywna linia, którą Komin Yamada zaprojektował z myślą o wyzwaniach globalnego świata. Wszystkie narzędzia są wytwarzane ręcznie w Japonii, a dzięki połączeniu tradycyjnego rzemiosła z najnowszą technologią wyróżnia je fenomenalna precyzja, ergonomia i wytrzymałość. Współczesny kucharz otrzymuje noże o optymalnych właściwościach użytkowych, które są w pracy wielkim atutem. W klingach noży Global SAI zastosowano materiał CROMOVA 18 SANSO. Rdzeń ze stali nierdzewnej CROMOVA 18, o twardości 56-58 HRC, obłożono dwiema warstwami miękkiej stali nierdzewnej SUS410. Dzięki temu ostrze jest bardziej wytrzymałe i odporniejsze na pęknięcia, przebarwienia czy korozję. Płazy głowni posiadają ręcznie młotkowaną powierzchnię, która zapobiega przywieraniu produktów do noża. Grzbiet klingi jest lekko zaokrąglony, aby zwiększyć komfort pracy dłonią. Nowe, ergonomiczne rękojeści są doskonale wyważone, a innowacyjne wgłębienie na kciuk zapewnia lepszą kontrolę nad nożem oraz wygodę podczas pracy. Jednolita konstrukcja sprawia, że noże są higieniczne i łatwe w ostrzeniu. Każdy nóż jest polerowany ręcznie i zdobiony siedmioma "kropkami" (wgłębieniami), które symbolizują reguły kodeksu honorowego samurajów, wywodzące się z konfucjanizmu i buddyzmu.
Materiały
Cromova 18 to stal ekskluzywna dla noży marki Global, opatentowana przez hutę Yoshikin. Bardzo wysoka zawartość chromu, klasyfikuje tą stal w kategorii nierdzewnych. Proces hartowania przebiega przez podgrzanie klingi do 1000 stopni Celsjusza a następnie ochłodzeniu do -80. W ten sposób uzyskuje się twardość na poziomie 56-58 HRC. To stal odpowiednia zarówno dla nowicjuszy jaki i profesjonalistów. Takie proporcje pierwiastków gwarantują łatwość w dbaniu o nóż, zarówno jeżeli chodzi o ochronę przed patyną czy rdzewieniem ale i ostrzenie przebiega dość łatwo, i można wykorzystywać do tego ostrzałki kółkowe, bez konieczności inwestowania w kamienie konieczne przy stalach hartowanych do wyższych wartości.
Konserwacja
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są łatwiejsze w pielęgnacji w porównaniu do noży ze stali rdzewnej (węglowej). W składzie chemicznym, oprócz żelaza i węgla, występują również inne pierwiastki (Chrom i Wanad), które są bardziej odporne na korozję i ścieranie. Należy jednak pamiętać, że żaden nóż nie jest w 100% nierdzewny, dlatego nie należy zupełnie ich zaniedbywać. Po skończonej czynności należy je umyć, a następnie wytrzeć do sucha. Przechowując noże ze stali nierdzewnej w bloku, należy pamiętać, aby wcześniej dokładnie je wysuszyć, ponieważ zamknięta konstrukcja bloku nie służy dobrej wentylacji noży. W najgorszym wypadku doprowadzi to do pojawienia się rdzy na ostrzu. Długo nieużywane noże kuchenne możemy nasmarować olejkiem kameliowym, dzięki czemu nasz nóż będzie zawsze w dobrej kondycji. Niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Środki chemiczne używane w zmywarkach mogą doprowadzić do przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeść bądź samą klingę. Wysoka temperatura może doprowadzić do rozhartowania krawędzi tnącej, dlatego nie należy mieszać gotujących się wyrobów kuchennych.
Cechy produktu Global SAI nóż do pieczywa 23cm
Waga | 0,242 kg |
Ostrze | 3-warstwowy materiał CROMOVA 18 SANSO, stal nierdzewna młotkowana |
Rękojeść | Stalowa wypełniona piaskiem |
Twardość | 56-58 HRC |
Długość całkowita | 37,5 cm |
Długość ostrza | 23 cm |
Szerokość klingi | 3,7 cm |
Grubość klingi | 2,5 mm |
Sposób ostrzenia | Ostrze ząbkowane |
Producent | Global |
Gwarancja producenta | 24 miesiące |
Dostępność w salonach
Centrala Mirków (magazyn wysyłkowy): | Brak towaru |
Kalisz: | Brak towaru |
Legnica: | Brak towaru |
Katowice: | Brak towaru |
Gliwice: | Brak towaru |
Bytom: | Brak towaru |
Poznań: | Brak towaru |
Opole: | Dzwoń: 77 4536349 |
Trzebnica: | Brak towaru |
Podobne produkty
Bestsellery w kategorii: Małe AGD do kuchni